hero
15 MARCH, 2021

(Guide) Belysning i mötesrum – att skapa funktionell belysning för möten

I den här guiden lär du dig mer om vad du kan tänka på när du planerar belysning i både mötesrum och videomöten. Vi ska bland annat kika på hur färger påverkar besökarnas energi och hur val av belysning skapar olika intryck.

 

Men först.

Får jag be dig om en sak? Det tar bara ett ögonblick.

Fint.

Luta dig tillbaka i stolen. Sätt dig lite bekvämt.

Tänk dig följande:

Du vaknar upp en vårmorgon. Det blå morgonljuset silar in mellan persiennerna.

Senare, under lunchen, tar du en promenad. Solen står högt på himlen, ljuset är starkt och skuggorna korta.

Efter jobbet sjunker du ner i soffan. Genom fönstret färgar eftermiddagssolen vardagsrumsväggen röd.

Ser du hur färgtonerna ändras över dagen? Hur ljusets intensitet höjs och sänks?

Använd dygnsrytmen när du ljussätter

Vårt förhållande till ljus är komplicerat. Och samtidigt enkelt. Människan har levt med ljusets och solens rytm sedan urminnes tider och vår dygnsrytm styrs till stor del av omgivningens ljus - dess färg, vinkel och intensitet.

Det blå, starka förmiddagsljuset ger energi, de röda kvällstonerna lugnar. Vi associerar helt enkelt olika färgtoner med olika sinnesstämningar.

Det kan du använda när du ljussätter din arbetsplats och era mötesrum.

Så om du ansvarar för mötesrummen på er arbetsplats är det viktigt att du tänker på detta när du planerar ljus och belysning. Dina val påverkar vilket intryck rummet ger för dess besökare, vilken energi som förmedlas och hur det kan användas.

Nedan har jag sammanställt en guide för belysning i mötesrum. Förhoppningsvis får du med dig lite tips och idéer som hjälper dig att ljussätta era mötesrum.

Så planerar du belysning i mötesrum:

  • Vilket intryck vill ni förmedla?
    Belysning hjälper till att skapa rätt atmosfär och intryck. Val av armaturer, placering och ljusets vinkel får stor betydelse för hur vi människor tolkar rummet och dess funktion.
  • Vilken ljustemperatur vill ni ha i mötesrummet?
    Idag är det allt vanligare att man använder så kallad Human Centric Lighting (HCL). I korthet innebär det att man med flexibel belysning simulerar solljusets skiftande intensitet och färg över dygnet. Som jag nämnde ovan kan du med hjälp av detta öka eller minska energinivåerna i rummet.
  • Hur kommer rummet att användas?
    Ska ni ta emot kunder i mötesrummet? Kanske hålla workshops? Eller ska det framför allt användas för videokonferenser och webinarier? Hur rummet ska användas styr var ni ska placera ljuskällorna, vilken typ av ljus som behövs och vilken funktion de ska ha.
  • Förenkla med förinställda scenarier
    Precis som för din belysning hemma så kan du numera ställa in fördefinierade scenarion i era mötesrum och kontor. Du kan till exempel ställa in ”Presentationsbelysning”, ”Koncentrationsbelysning”, ”Webinar-belysning”, ”Fokusbelysning” eller ”After work-belysning”. Med rätt LED kan ni dessutom ställa in hur varm eller kall belysningen ska vara i de olika scenarierna.
  • Ska ljuset eller armaturen vara i fokus?
    Vill ni ha synliga ljuskällor eller väl avskärmade ljuskällor? Indirekt eller direkt ljus? Tänk till på hur armatur, ljus och skuggor kommer att samspela i rummet. Det viktigaste är att ni får en funktionell, behaglig och lättanvänd belysning.
  • Hur vill ni styra er belysning?
    Idag finns alla möjligheter för att automatisera belysningen. Så fundera på om ni vill använda traditionella tryckknappar på väggen eller om ni vill styra ljuset via en app eller med hjälp av automatik.
  • Ljussätt rätt för videomöten
    Att skapa rätt belysning i ett videomöte är en hel vetenskap. Men det absolut viktigaste som du ska tänka på är att ljuset kommer framifrån. Så se till att starka ljuskällor, som fönster och spotlights, hamnar framför kameran, inte bakom. Ljusets betydelse under ett videomöte är svår att överskatta. Bra belysning underlättar samarbetet och ger en proffsigare bild under ett digitalt kundmöte.
  • Rätt belysning för rätt funktion
    Dyra och vackra armaturer är inte en garanti för bra belysning. Så om ni vill uppnå en viss funktionalitet, fokusera på belysningens funktion snarare än dess utseende. Men, det beror såklart på hur rummet ska användas. Om rummets primära syfte är representation kanske form få gå före funktion?